• Gurners Lane
  • 459 Little Collins Street Melbourne 3000
  • Telephone +61 3 9603 0303
  • hello@taut.net.au

GREEN SQUARE

AM   Amenities
BS   Book Sorting Area
CH   Children's Area
CY   Courtyard
FMR  Flexible Multi-Purpose Rooms
K    Retail Kiosk
MPR  Multi-Purpose Rooms
PR   Parent's Room
RT   Returns Room
ST   Staff Room
SA   Seating Areas
AM   Amenities
CT   Closed Technology Area
CY   Courtyard
DL   Download
K    Retail Kiosk
LOTE Languages Other than English
MTR  Meeting Rooms
NM   Newspaper & Magazine Area
OT   Open Technology Area
QL   Quiet Learning Area
QT   Quiet Technology Area
SC   Self Checkout
SD   Service Desk
SR   Server Room
YA   Youth Area
YT   Youth Technology Area
A    Amphitheatre
K    Kiosk
PT   Public Toilet
A    Amphitheatre
BT   Bicycle Track
C    Cafe
CB   Catering Bar
G    Gallery
IC   Informal Children's Play
K    Kiosk
L    Lobby
P    Plaza
PT   Public Toilet
R    Reconfigurable Urban Chassis
ST   Storage
T    Terrace
TI   Transport Interchange
A    Amphitheatre
B    Basement Shown Dashed
CY   Courtyard
FMR  Flexible Multipurpose Rooms
L    Lobby
NM   Newspaper & Magazine Area
SC   Self Check-out
CH   Children's Library
CT   Closed Technology Area
CY   Courtyard
G    Gallery
MTR  Multi-purpose Room
QT   Quiet Technology Area
RWT  Rain Water Tanks
YT   Youth Technology Area

GREEN SQUARE

Completed for the City of Sydney’s Green Square Library and Plaza competition, this project proposed a library building that is neither finite nor pure – a physical manifestation of the infinite nature of the information housed within a library.

Green Square was formerly a brownfield site that is now undergoing significant development. The site defined by the competition was identified as urban open space, and TAUT choose to maintain it as a loose fit urban “field” – a plaza for multiple urban programs. The line between plaza and library is made so it can either be drawn or blurred.

While the building is divided into two floors – split between new media and old media – this distinction is both reinforced with the addition of specific supporting spaces, and blurred through level changes and the use of double-heighted spaces. The design allows the collection to swell and contract, and the lines between areas are intentionally ambiguous to allow freedom and flexibility. The building’s continuous wrapping creates an internal street punctuated by landmarks that define its spatial thresholds. The library’s collection is held “in the screen” forming a container; the interior encourages multiple modes of engagement; from a traditional browsing and scholarly focus through to symposiums, events and other casual uses enabled by the Wi-Fi cloud.

The plaza is folded up into a series of urban “courtyards” stacked within the library. A path through the site is signified by a number of steel cells – the cells can be used in a number of ways: as permanent planters, relocatable planters or as shallow reflection pools. The cells also provide a nursery for indigenous plants that can be used in both the public domain and on the private balconies of neighbouring apartment buildings. Some endangered local grasses require fire for propagation, and the plaza’s design incorporates and celebrates this natural cycle. A suspended grid of programmable lights marks the future arrival of light rail to the plaza, and the library’s soffit presents opportunities to collaborate with local artists on additional lighting installations.

SCALE

Large

SUSTAINABILITY PRINCIPLES

Selectively Conditioned, Responsive Façade, Rainwater Harvesting, Solar Harvesting, Indigenous Flora, Flexible Orientation, Transport Orientated, End of Trip Facilities, Community Asset

Year

2013

Discipline

Competition

Cultural